A járórácsok számtalan méretben és kialakításban gyárthatóak, gyors és időtálló megoldást kínálva a legkülönbözőbb igényekre. Járórácsok felhasználásával a legkülönbözőbb helyeken találkozhatunk: az építőiparban (pódiumok, csatorna és aknafedelek, álmennyezetek, tetőjárdák), gyárakban (járórácsok, ipari rácsok), kültéri létesítményekben és még számtalan másik területen, különböző projektek kapcsán.

És ha már járórácsok:

Pontosan mi is az a járórács és mit érdemes tudnunk róluk?

Meghatározás szerint a járórácsok acél alapanyagból, hegesztéssel vagy préseléssel készülő, fő- és mellékbordából összeállított, keretezett, teher viselésére alkalmas síkfelületű rácsszerkezetek. Kialakítását tekintve két fő típust lehet megnevezni:

 

Ponthegesztett rács:

Sajtoló ellenállás hegesztéssel készített járórács, ahol a főbordák lapos acélból, a mellékbordák pedig csavart négyzetacélból készülnek, melyek így csúszásmentes felületet alkotnak. Az SP rácsokat 6100×1000 mm-es táblából méretre vágjuk és keretezzük.

 

Hagyományos présrács:    

Hidegen hajlított U-acél vagy lapos acélkerettel rendelkező, acéllemezből készült, pontos méretre gyártott fő- és mellékbordákból álló, négyzet- vagy téglalaphálósan, a fő- és mellékbordák csomópontjainál összepréselt acélszerkezet.

A pontos szakkifejezések kapcsán már írtunk itt egy cikket.

A járórács kialakításából adódóan csúszásgátló, de rendelhető teljesen csúszásmentes vagy egyedi felülettel:

 • síkfelülettel
 • csavart mellékbordával
 • lyukasztott mellékbordával

A rácsok teherviselő elemei mindig a megfelelően méretezett keresztmetszetű főbordák. A járórácsok csak a főborda irányban teherviselők, ami miatt elengedhetetlen a főborda hosszának egyértelmű megjelölése.

Az acél járórácsok egyik legfontosabb jellemzője az ellenállási képessége, hiszen ellenáll a korróziónak vagy az oxidációnak, és habár elsőként az acélszerkezetről az jutna eszünkbe, hogy anyagából adódóan nagy tömeggel bír, azonban meglepően könnyűnek számít a terhelésekhez képest, amelyeknek ellenáll.

 

A járórácsok felhasználási területei

Fentebb már írtunk róluk érintőlegesen, azonban most nézzük meg ezt a témakört kibővítve:

 • csatornafedelek
 • aknafedelek
 • járóstégek, kezelőjárdák
 • lefolyófedelek
 • mosók rácsozata
 • állvány padozatok
 • túlfeszültség- és rövidzárlat-védelem
 • lépcsők
 • térelválasztó falak
 • fellépők
 • szennyvíztisztító telepek járófelületei

A telepítés körülményeit nézve, nedves környezetben vagy nagy terhelés állóságot kívánó helyeken az acél járórács a legbiztonságosabb választás, ellenben más anyagokkal. Az acél járórácsok ismertek nagy terherbírásukról és tartósságukról.

 

Miből készülnek a járórácsok?

A járórácsok általában melegen és/vagy hidegen hengerelt ötvözetlen acélból készülnek – az AKM Metal Plusz Kft-nél mi magunk is acél járórácsokkal foglalkozunk.

Tartóssága tovább növelhető tűzihorganyzás segítségével. A horgany védőfelületet képez az acélon, így évtizedeken keresztül korróziómentesek maradnak járórácsaink.

Kérjen tőlünk bátran tanácsot!

Az ipar számos területén találkozhatunk még ma is régimódi és mára teljesen elavult megoldásokkal. Mi szükségét érezzük a friss megközelítésnek, hogy korszerű és profi partnerei legyünk ügyfeleinknek.

Keressen minket a +36/30-179-8892-es telefonszámon, vagy kattintson ide és vegye fel velünk a kapcsolatot az űrlap segítségével, mi pedig hamarosan keresni fogjuk!

Cikkünk folytatása pedig hamarosan érkezik, ahol részletesebben fogunk beszélni például a hegesztve préselt (SP) rácsokról és a tűzihorganyzásra.