Összegyűjtöttünk néhány szakkifejezést a járórácsokkal kapcsolatosan, amelyekkel érdemes tisztában lenni, mielőtt kiválasztjuk a számunkra megfelelőt. Milyen típusú rácsokat forgalmazunk, miben különböznek egymástól az egyes rácsok. Mit jelölnek a különböző meghatározások.

Normál rács

A járórács egymásra merőleges fő és mellékbordákból álló kerettel rendelkező, sík járófelületű szerkezet.

Főborda

A főborda az illeszkedő felületre merőlegesen helyezkedik el, amely a terhelést veszi fel. Az alátámasztási távolság és az igénybevétel szerint megválasztott keresztmetszettel készül. Magassága 20 – 150 mm-ig, vastagsága 2 – 20 mm-ig terjedhet.

Mellékborda

A felfekvési oldalakkal párhuzamosan elhelyezkedő, a főbordákra merőleges, azokat réseiknél összefogó elem. Feladata a főbordák kihajlásának megakadályozása, a járósík kialakítása, illetve a terhelés egyenletes elosztása a rács teljes felületén. A mellékborda magassága 8 – 50 mm-ig, vastagsága 2 – 10 mm-ig terjedhet. A mellékbordák keresztmetszetének meghatározása alapesetben a gyártási technológia függvénye.

Bordaosztás

A járórács fő- és mellékbordáinak tengelytávolságát megadó számpár, amely 11 mm és annak egész számú többszörösével jellemezhető. Az első szám a főbordák, a második a mellékbordák osztását jelöli. Pl.: 33 / 33; 22 / 22; 33 / 66; 44 / 22

Bordaosztás főborda irányban

A járórács főborda tengelyei között mért távolság.

Mellék bordaosztás

A járórács mellékborda tengelyei között mért távolság.

Rácstípusok

SP – Hegesztett présrács

Sajtoló ellenállás hegesztéssel készített járórács, ahol a főbordák lapos acélból, a mellékbordák pedig csavart négyzetacélból készülnek, melyek így csúszásmentes felületet alkotnak. Az SP rácsokat 6100×1000 mm-es táblából méretre vágjuk és keretezzük.

P – Présrács

Hidegen hajlított U-acél vagy lapos acél kerettel rendelkező, acéllemezből készült, pontos méretre gyártott fő- és mellékbordákból álló, négyzet- vagy téglalaphálósan, a fő- és mellékbordák csomópontjainál összepréselt acélszerkezet.

FZ – Fűzött rács

A fűzött rács és a présrács abban különbözik egymástól, hogy a fő- és mellékbordákat réseiknél alakzáró kötéssel összefűzzük és hegesztéssel rögzítjük. Ebbe a csoportba a viszonylag nagy főborda-keresztmetszetű, préseléssel nem előállítható járórácsok tartoznak.

Rács
Felületvédelem

Tűzihorganyzott

A szénacélból készült járórácsok legáltalánosabb és legmegbízhatóbb korrózióvédelmi eljárása a tűzihorganyzás, melynek során a gyártmányok felületét a korróziónak kiválóan ellenálló, más felületvédelmi eljárásokkal összehasonlítva, jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkező fémbevonattal látjuk el. Termékeinket elsősorban tűzihorganyzott kivitelben értékesítjük. A rácsot igény esetén a RAL színskála szerinti színekben elektrosztatikusan porszórt műanyag bevonattal is forgalmazzuk.

Natúr

Felületvédelem (bevonat) nélküli járórácsok

Forgalom

Személy

Személyi (emberi) teherbírásra tervezett járófelület

Személyautó

Maximum 2,5 tonna össz terhelést engedélyezett a kialakított felületen ( 30mm2=0,48-0,625 tonna)