A beton és az acél a leggyakrabban használt építőanyagok közé tartoznak. Aktuális cikkünkben szeretnénk az anyagok tulajdonságairól, előnyeiről és hátrányairól minél több információt átadni és ezzel is segíteni a döntésben, hogy beton- vagy acélszerkezetek mellett tegyük le a voksunkat.

1. Betonszerkezetek

A beton a világon a második leggyakrabban használt építőanyaga. Betonszerkezetek tekintetében érdemes kiemelni, hogy nagyon hatékonyan képesek elviselni a nyomófeszültségeket, súlyterheléseket, de nem képesek hatékonyan ellenállni a húzófeszültségeknek. Tehát a megerősítések létfontosságúak a betonszerkezetek esetében azokon a pontokon, ahol a szerkezet a legnagyobb terhelést kapja.

Tartósságának köszönhetően a betont manapság széles körben használják az építőiparban. Ezenfelül sokan választják kompatibilitásának köszönhetően, hiszen bármilyen formában önthető, ami nagyon kedvező bizonyos esetekben. Több különböző típusával találkozhatunk, ezek közül gyűjtöttünk össze néhány, gyakran előforduló fajtát.

Cementbeton

A sima cementbeton keményített massza, amelyet cement, homok, kavics és víz keverékéből állíthatunk elő meghatározott arányban. A sima cementbeton felhasználásával készült betonszerkezet jó nyomószilárdságú, de nagyon alacsony a szakítószilárdsága, ezáltal korlátozza annak használatát az építőiparban.

Sima cementbetont használnak, ahol a megfelelő nyomószilárdság és a súlyterhelés a fő követelmény, például: utakon, betontömb falakhoz stb.

Vasbeton

Ahogyan azt fentebb is említettük a sima cementbeton nagyon alacsony szakítószilárdsággal rendelkezik. A beton szakítószilárdságának javításához szükséges a szerkezet megerősítése, úgy, hogy képes legyen ellenállni a szerkezetekre ható húzófeszültségeknek. A megerősítés leggyakoribb típusa acél rudakkal történik.

A vasbetonnak ezen felül számtalan felhasználási területe van az építőiparban, előszeretettel használják például: épületekben, felüljárók építésénél és víztározóknál.

A betonszerkezet előnyei és hátrányai

A betonszerkezet előnyei:

 • Az összetevők, például a cement, az adalékanyagok és a víz könnyen beszerezhetőek és olcsók. 
 • A kompatibilitásának köszönhetően könnyen formálható.
 • A vasrudakkal történő megerősítést követően nő a hajlító- és húzóerő elviselése.
 • A beton nyomószilárdsága nagyon magas.
 • Az előfeszített beton alkalmazások áttörése lehetővé teszi az önsúlyának csökkentését.

A betonszerkezet hátrányai:

 • A száradás és zsugorodás következtében a beton megrepedhet. 
 • A tartós terhelések csúszást okozhatnak a szerkezetekben.

 

2. Acélszerkezetek

Az acél, a vas és a szén százalékos ötvözete. A vegyi anyagok összetételétől függően a különböző acéltípusokat enyhe acél, közepes széntartalmú acél, magas széntartalmú acél, és alacsony ötvözött acél kategóriákba sorolják.

Az enyhe acélt, a közepes széntartalmú acélt és az alacsony ötvözetű acélt használjuk acélszerkezetek készítéséhez. Felhasználási területe modularitásából adódóan egyre elterjedtebb. Számos érv szól a használata mellette, amit érdemes kiemelni.

Az acélszerkezet előnyei
 • Az acélszerkezetek nagyon könnyűek más szerkezetekhez (például a betonszerkezetekhez) viszonyítva.
 • Magas a terhelést bíró képességük.
 • Az előállítása relatíve könnyű.
 • Az acélelemek könnyen cserélhetők, összeszerelhetők és szétszerelhetők.
 • Gyors és egyszerű a felállítása és a telepítése.
 • Az acél képlékeny anyag, így a hirtelen meghibásodás esélye rendkívül alacsony, inkább egyértelmű jelzést ad a meghibásodás előtti elhajlással.
 • A betonszerkezettel ellentétben az acélszerkezetnek nincs szüksége semmilyen zsaluzásra.

Egy jó minőségű acélszerkezet nagymértékben ellenáll a rozsdásodásnak. Amit pedig még fontos megjegyeznünk, hogy sokkal gazdaságosabb a szállítása és alapvetően a szerkezet maga, mint társai.

Az acélszerkezet hátrányai

Korrózióra való hajlam: Az acél elemek hajlamosak a korrózióra, ezért gyakori kezelést igényelnek, például festést és más előkezeléseket.

 

Kérjen tőlünk tanácsot

Kérjen tanácsot bátran az AKM Metal Plusz Kft-től. Szeretnénk megreformálni a hazai rács- és acélszerkezet gyártást. Szeretnénk bebizonyítani, hogy az acélból készült tárgyak nem csak rideg, hideg, szögletes és csúnya elemekből születhetnek. A modern technika segítségével olyan termékeket tudunk előállítani, amelyek nem csak tartósak, de igényes és tetszetős megjelenésűek is. Plazmavágással akár a kedvenc tapétamintázatunkat is viszontláthatjuk a kerítésünkön.

Az ipar számos szegletében találkozhatunk még ma is régimódi és mára teljesen elavult megoldásokkal. Mi szükségét érezzük a friss megközelítésnek, hogy korszerű és profi partnerei legyünk ügyfeleinknek.

Keressen minket a +36/30-179-8892-es telefonszámon, vagy kattintson ide és vegye fel velünk a kapcsolatot az űrlap segítségével, mi pedig keresni fogjuk!