Továbbra is kevés szó esik a járórácsokról a célirányos egyetemeken, pedig funkciójuk, fontosságuk alapján ennél jóval többet érdemelnének. Az AKM Metal Plusz éppen ezért felvállalta, hogy a járórácsokról egy cikksorozatot indít, amely mind az egyetemen frissen végzőknek, mind a már tapasztalt szakembereknek, mind a kivitelezőknek, mind a megrendelőknek nagy segítségére lesz.

Rács, amin járunk… és rács minden másra

A járórácsok funkciója már a nevükből kitalálható. Ha levesszük a szakkönyveket a polcról, akkor a járórácsok mellett valami hasonló definíciót fogunk találni: A járórács a rácsok egy nevesített fajtája. Felhasználási módja igen változatos, szerelőjárdáktól a lépcsőkön át több területen használják előnyös tulajdonságai miatt.

 

De pontosan mik is ezek, a szakkönyvekben is mindig megemlített előnyös tulajdonságok?

Táblarács alapanyag - Járórács

Nézzük sorra őket, hiszen szerencsére elég sok van belőlük…

  • Egy jó minőségű járórács kellően rugalmas. Ezáltal bárhová legyártható, alakítható.
  • Használata során nem igényel karbantartást. Sem festést, sem tisztítást. A tűzihorganyzott (vagy rozsdamentes anyagból készült) rács szinte örökéletű.
  • Alkalmazkodó. Az elemei könnyen variálhatók, így kiépítése során remekül lehet vele a meglévő környezethez, helyszínhez, igényekhez alkalmazkodni.
  • Az egybefüggő járófelületekkel szemben a járórácsok semmiféle tisztítást nem igényelnek. Lényegében átesik rajta az eső, de még az olaj és a kávé is. Így nem tapad rá a sár, nem fagy rá a hó, a víz, nem áll meg rajta semmiféle szennyeződés.
  • Kiváló megoldás tartóelemnek is, hiszen elképesztő terheket is játszi könnyedséggel bír el.

De ha ennyi jó tulajdonsága van, akkor miért veszik félvállról a kivitelezés során?

A kivitelezés utolsó eleme?

Egy új építési beruházás minimális költséghányadát teszi ki a járórács. Talán ez az oka, amiért a szükségesnél jóval kisebb figyelem irányul rá. Nem véletlen, hogy a beruházások során a „Majd a legvégén megrendelem…” csoportba tartozik. És bár egy járórács könnyedén kiépíthető, mégis azt ajánljuk, hogy kiválasztására szánjuk legalább egy órát a kivitelezés elején.

Nem csak járórácsot érdemes vásárolni

Lépcsőfok veszélyt jelző festéssel

Éppen a fentiek miatt a beruházók az utolsó pillanatban döbbennek rá, hogy valójában nem csak járórácsokra, hanem egyéb kiegészítőkre is szükségük lehet. Ilyen kiegészítők lehetnek a korlátok és kapaszkodók, az előtetők, a tárolók, az ajtók, az aknafedlapok, a folyókák, a rácsok, zárak és egyéb elemek.

Mivel ezeket a szerkezeteket a legtöbb esetben egyedi méretre kell legyártani, ami időbe telik, ezért érdemes a beruházás elején vagy legalább a közepe táján felmérni, milyen elemekre lehet szüksége a csarnoknak, üzemnek.

Az AKM Metal Plusz azonban az egyedi méretre gyártásnál is tovább megy, mikor az elkészült elemeket nem csak leszállítja az építkezés helyszínére, de felkészült szakemberei ott helyben be is építik őket. Ezzel tudjuk garantálni, hogy partnereink válláról egy életre lekerül a járórács és egyéb kiegészítőinek problémája.

 

Sorozatunk következő részében annak járunk utána, milyen fajtái, típusai vannak a rácsoknak.

 

Késében az átadás? Még hiányzik néhány acél elem az épületről? Ismerje meg hogyan dolgozunk és kérjen ajánlatot az acélszerkezetek gyártására!

Ajánlatkérés »